Další zpravodajství z cest po Švédsku

Druhý den návštěvy Švédska

Druhé den jsme vyrazili na do Jönköpingu, kde jsme měli v plánu navštívit muzeum zápalek. Cestou jsme zastavili v Botnarydu ve starém pravoslavném kostele, kde jsme měli prohlídku s výkladem. Kostel byl celý dřevěný se zvonicí venku a čerty na stropě.

Bohužel jsme měli smůlu a v pondělí mají zavřeno. Padal drobný déšť a my jsme se rozhodli se přesunout do centra města a projít si místní pěší zónu s náměstím. Děti objevili obchod s cukrovinkami a rozhodli se ho pořádně vykoupit.

Začalo opět pršet a my jsme přejeli do města Huskvarna. Tam jsme navštívili muzeum firmy Husqvarna, kde bylo vidět co všechno firma v historii až do dneška vyráběla a vyrábí.  Od kuchyňského nádobí, přístrojů , přes šicí stroje a motocykly.

Po prohlídce jsme vyrazili do městského parku kde je velikánské dětské hřiště, kde byly prolézačky, houpačky a spousta další zábavy

V parku jsme si udělali oběd a nakrmili ptáky. Po malém okruhu se zvířátky jsme se zastavili na vyhlídce na město a už jsme vyrazili do sportovní haly vstříc prvním přátelským zápasům.

Měli jsme domluveny tři zápasy týmy z Huskvarny. Všem kategoriím se podařilo zvítězit.

Po návratu na základnu byla už jenom večeře a rychlý spánek.

Třetí den návštěvy Švédska

Další den byl naplánován jako výlet do městečka Gränna a přejezdu trajektem na ostrov Visingsö.

Po přejezdu autobusem jsme se prošli lesem, který byl včetně průchodu pro zvířata pod dálnicí. Došli jsme ke skanzenu, kde jsme si prohlídli staré domy a také vyhlídku na jezero.  

Potom jsme se vydali pěšky do městečka. Po prohlídce městečka jsme byli ve výrobně cukrovinek, kterou je Gränna proslavená. Viděli jsme přímo ruční výrobu cukrovinek.  Také jsme tam zakoupily několik vzorků a dostali jsme ochutnat ještě teplý výrobek.

Dál už byl nejvyšší čas dojet na ostrov. Přišli jsme do přístavu a hned přijet trajekt a tak jsme vyrazili na ostrov.

 Prošli jsme ostrov a navštívili poslední kostel opět s výkladem a také jsme měli štěstí a paní nám otevřela trezor s korunkou princezny Cristini a také dům otce Tycha de Brahe.

Pak jsme posbírali dřevo a udělali si na venkovním grilu oběd. Potom už nás čekala cesta zpět a rychlý přesun na další dvě utkání s týmy Tenhults IF Floorball. Měli jsme  štěstí a  obě utkání se nám podařilo vyhrát. Zejména utkání dívek mělo velký náboj.

Po utkání opět večeře a zase spánek.

Čtvrtý den návštěvy Švédska

Čtvrtý den nazvaný přírodní se skládal v pobytu v přírodě a to dvěma způsoby. Rozdělili jsem se na dvě skupiny. Jedna jela na kolech a druhá na jezero na kanoe. Svítilo nám sluníčko a bylo krásně. Kola byla  úžasná a podařilo se nám objet celé jezero. Dokonce jsme se letos ani jednou neztratili. Na lodích to byla jiná jízda, některé posádky křižovaly meandry od břehu ke břehu, ale bylo to super.

Čass nám při aktivním odpočinku strašně rychle utekl a tak jsme se museli rychle chystat k odjezdu na poslední hrací den. Čekali nás soupeři z týmu Månsarp IBK. A jak nám prozradili, tak se na nás byli podívat na utkáních v Huskvarně.  Ale nakonec konstatovali, že „ stejně nám to nepomohlo“.

Podařilo se nám tato utkání vyhrát a potom rychle nazpět na večeři a rychle do postelí.